Vincent de Jong was meer dan 13 jaar de penningmeester binnen het bestuur van Speeltuin en Wijkcentrum ‘t Lansink. Deze zomer moesten we hem helaas als penningmeester laten gaan. Niet alleen zijn brede financiële kennis, maar ook de knipoog waarmee iedere vergadering toch altijd weer een feestje was, zullen we gaan missen… 

Zijn nieuwe rol als CEO bij 216 Accountants noodzaakte hem om het werk voor het wijkcentrum neer te leggen. Dertien jaar dus. Hij weet het nog goed dat hij voor het eerst het wijkcentrum binnenliep als kersverse penningmeester: “Ergens in november 2011, dat was het moment dat ik penningmeester werd. Vlak na Jan Willem trouwens, die zelf vorig jaar afscheid nam als voorzitter.” 

Een slagvaardiger wijkcentrum

Zijn kleine kinderen, die veel bij de speeltuin waren te vinden en een behoefte om ‘iets’ te doen voor het wijkcentrum, overtuigden hem om als bestuurslid toe te treden toen hij werd gevraagd. In al die dertien jaar heeft hij het wijkcentrum – mede door zijn inspanningen – zien professionaliseren: “Mijn achtergrond als fiscalist heeft natuurlijk wel geholpen om wat meer de regie te pakken op ontwikkelingen waar je als wijkcentrum in mee moet gaan. Een goede beschrijving van financiële processen, de introductie van een pinautomaat systeem, een goede verantwoording van stortingen, contant geld uitbannen. Allemaal zaken die het runnen van zo’n speeltuin en wijkcentrum niet alleen makkelijker, maar ook slagvaardiger maken.” 

Hoogtepunt

Voor Vincent was het jaar 2013 een hoogtepunt: “De speeltuin werd in dat jaar rolstoeltoegankelijk gemaakt en daarmee voor alle kinderen bereikbaar. We hebben daar als bestuur echt de schouders onder gezet. Van de financiering voor de toestellen tot de relatie met de gemeente Hengelo, het was echt een verdienste van het hele bestuur dat we dát voor elkaar hebben gekregen. Om die reden kijk ik hier ook op terug als hoogtepunt. Zien en ervaren dat je iets beter ziet worden, dat is uiteindelijk de grootste voldoening die ik haalde uit mijn penningmeesterschap voor de speeltuin en het wijkcentrum.” 

Vincent kijkt ook goed terug op de relaties die het wijkcentrum in die jaren heeft opgebouwd: “De relatie met de gemeente Hengelo zou ik nog wel graag willen benoemen. Dat is echt op een hoog niveau komen te zitten. We zijn altijd in gesprek gebleven, heel belangrijk als je iets voor elkaar wilt krijgen voor de wijk.”

Behoud verbindende functie

Dat het uiteindelijk 13 jaar zou worden had hij naar eigen zeggen ‘niet voorzien’. Ondanks zijn gevoel van trots voor wat de speeltuin en het wijkcentrum nu zijn geworden, ziet hij ook een andere uitdaging ontstaan: “Een wijkcentrum en speeltuin hebben een verbindende functie in de wijk. En die functie vult iedereen op zijn of haar eigen manier in. Echter, gevoed door het toenemende individualisme zie je wel dat er een gat ontstaat tussen de verschillende generaties. Ik vind het fijn om te zien dat het huidige bestuur nu alvast vooruit probeert te kijken hoe het wijkcentrum in de toekomst ook nog zijn verbindende functie kan behouden en nieuwe of andere doelgroepen in de wijk kan aanspreken.”